Gastronómia

5 tradičných britských jedál, ktoré by ste mali ochutnať!

Pripravili sme pre vás zoznam tradičných pokrmov z Veľkej Británie, ktoré by ste pri návšteve tejto krajiny mali určite ochutnať.

Kompletné anglické raňajky (Full English breakfast)

Kompletné anglické raňajky sú skvelým a výdatným začiatkom každého dňa vo Veľkej Británii. Komponenty plnohodnotných anglických raňajok sa môžu líšiť, ale zvyčajne zahŕňajú vajcia (miešané alebo vyprážané), klobásu, slaninu, vyprážané paradajky a huby, toast, fazuľu a niekedy aj čierny puding. Čierny puding je ďalšie tradičné britské jedlo, zvyčajne vyrobené z bravčovej krvi, tuku a ovsa. Kompletné anglické raňajky by ste pri návšteve Anglicka mali určite vyskúšať!

Slaninová rolka (Bacon Roll)

Ďalšou možnosťou tradičných anglických raňajok je slaninová rolka, ktorá sa v závislosti od lokality môže líšiť v názve. Slaninová rolka je jednoduchý sendvič, zvyčajne z chleba a slaniny, niekedy podávaná s omáčkou. Koncept obyčajného slaninového sendviča môže pôsobiť jednoducho, ale ide o skutočnú chuťovku, na ktorú Angličania nedajú dopustiť.

Savory Pies

Pikantné mäsové koláče sú základom britskej kuchyne a môžete ich nájsť vo väčšine krčiem po celej krajine. Tieto koláče majú často mäsovú plnku, ukrytú v jemnom pečive. Existuje niekoľko druhov týchto koláčov, ktoré môžete vo Veľkej Británii skúsiť. Medzi nich patria aj jahňacie a kuracie koláče. Môžete dokonca nájsť vegetariánske a vegánske koláče!

Kuracie Tikka Masala

Indické jedlo je základom britskej stravy, o čom svedčia stovky indických reštaurácií v celom Spojenom kráľovstve. Kuracie mäso tikka je jedným z najobľúbenejších jedál v Spojenom kráľovstve a nájdete ho v indických reštauráciách, ako aj v klasických britských krčmách. Toto jedlo je skvelou možnosťou, ako sa zahriať v chladnom daždivom počasí, ktoré je pre Spojené kráľovstvo charakteristické.

Ryba a hranolky (Fish and Chips)

Ryby a hranolky sú pravdepodobne najznámejším britským pokrmom, ktorý sa skladá z vyprážaných rýb a hranolčekov (a niekedy aj muškátového hrachu). Ako ryba sa najčastejšie pre tento tradičný pokrm používa treska, ale môžete nájsť variácie s rôznymi inými druhmi rýb. Dochutené sú zvyčajne soľou a sladovým octom.

Comment here