Gastronómia

Slovinský národný gastronomický poklad – žlikrofi

Napriek veľkému vplyvu zahraničnej gastronomickej kultúry na tú slovinskú, si zachovala svoju tradičnú tvár v podobe celého radu národných jedál. Napríklad v západnej časti Slovinska, kde sa stekajú rieky Idijca a Jenyfe, si zaručene môžu prísť na svoje milovníci dobrého jedla a pitia.

V hornatej oblasti sa nachádza mestečko s názvom Idrija a práve odtiaľto pochádza pokrm zvaný “žlikrofi”. Mesto ma tradíciu v ťažbe rudy a ortuti. Od roku 2012 je mesto zapísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Poďme ale späť k tradičnému slovinskému pokrmu. Žlikrofi sa podobá talianskemu pokrmu ravioli. Jedlo sa pripravuje na niekoľko etáp. Je potrebné si na prípravu jedla vyčleniť dostatok času. Ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša. Najmä ak sa pokúšate o prípravu tohto pokrmu prvý kráť, trpezlivosť a dostatok času by vám nemali chýbať.

Recept celkovo nie je až tak náročný a skúsenejšiemu domácemu kuchárovi by nemal robiť žiaden problém. Na prípravu potrebujete múku, vajcia, zemiaky, slaninu, cibuľu, čerstvú majoránku a korenie. Pozrite si celý recept na prípravu žlikrofi.

Žlikrofi sa podáva buď samostatne, alebo k mäsu, ktoré je najčastejšie dochutené paradajkovou omáčkou. Slovinci nepatria medzi fanúšikov vegetariánstva či vegánstva. Obľubujú mäso a tradičné žlikrofi je obľúbenou prílohou. Podávať ho zvyknú najmä ku králičiemu či baraniemu mäsu. Zaujímavosťou je, že v Slovinsku môžete legálne ochutnať medvedie mäso. To je už skutočne niečo pre gastro dobrodruhov.

Kuracie mäso sa v Slovinsku neteší veľkej obľube, namiesto toho si miestni skôr pochutnajú na pečenej husi či moriakovi. Ak by ste len predsa radšej mäso vynechali, môžete si žlikrofi dopriať s dusenou zeleninou alebo samostatne.

Comment here